8. IVAR KREUGERS BAKGRUND

Ivar K föddes i Kalmar den 2 mars 1880. Han var det äldsta barnet i en syskonskara som bestod av två söner och fyra döttrar.

Under sitt tjugonde levnadsår tog han sin examen som civilingenjör med en examen i mekanisk teknologi och sedan som väg- och vattenbyggare.

År 1901 begav han sig till New York och hade där ett antal tillfälliga arbeten, tills han en dag fick tag på ett arbete som var så pass utmanande att han stannade kvar tre år. Det var i ett byggnadsföretag som specialiserat sig på att bygga höghus, vilket i New York var detsamma som skyskrapor.

Torsten och Ivar Kreuger
I K skaffade sig fort ett gott rykte som specialist på byggnadskonstruktioner av stål och betong och tog aktivt del i uppförandet av ett flertal byggnader både i USA och i Europa.

Under denna tid började metoden att bygga med armerad betong vinna framsteg i USA och I K insåg fördelarna med denna nya metod. Han bekantade sig också med metodens uppfinnare, Julius Kahn, och fick dennes gehör för sina planer för hur "Kahn-stålet" skulle introduceras i Europa.

Föregående avsnittNästa avsnitt