CATS FALCK

ALLMÄN BAKGRUND

Onsdagen den 29 maj 1985 upptäckte militära röjdykare från KA1 en vit Renault djupt nedsjunken i dyn på sex meters djup i Hammarbykanalen i centrala Stockholm. Den hade lokaliserats på grund av ett tips från en narkoman som sa sig ha sett en bil köra ner i kanalen ett halvår tidigare. I bilens framsäten satt två människor fastspända i sina säkerhetsbälten. De två identifierades som den 31-åriga journalisten Cats Falck och 32-åriga Lena Gräns.

Efter en brottsplatsundersökning avskrevs fallet som en olycka och polisen menade att den gått till så här: Efter ett besök på restaurang Örns Hörn körde flickorna hem med Lena Gräns vid ratten. Det hade regnat kraftigt och det var vinterns första blixthalka den kvällen. Av okänd anledning tog Lena bakvägen hem till Cats. Med hög fart körde de nedför en kort, brant backe där bilen sladdade till på Hammarbykajen. Hjulen träffade en järnvägsräls varvid bilen välte över kajkanten. De chockade flickorna hann inte lossa säkerhetsbältena innan det iskalla vattnet paralyserade dem och katastrofen var ett faktum. Men var det verkligen så här det hade gått till?

Dramat hade börjat söndagen den 18 november 1984. Cats hade hjälpt väninnan Lena att städa hennes gamla lägenhet och måla om i den nya. Vid 18.30-tiden gick flickorna till restaurangen Örns Hörn på Södermalm, där de delade på en flaska vin. Till Lena Gräns bror, som arbetade på krogen, sa kvinnorna att de funderade på att gå vidare till Café Opera. Tre timmar senare åkte de iväg i Lenas bil. Sedan dess var de spårlöst försvunna.

De båda kvinnornas försvinnande väckte mycket stor uppmärksamhet. Spaningarna efter Cats och Lena har jämförts med insatsen efter Palmemordet och länspolismästare Hans Holmér sparade inte på resurserna.

Redan från första början koncentrerades spaningarna till Hammarbykanalen, där Cats och hennes mor bodde. Dykare från både polisen och en lokal klubb letade längs hela kajen, men utan resultat. En hel stab bearbetade inströmmande tips och landets sierskor hade fullt upp.

Cats Falck var vid tidpunkten för försvinnandet tämligen färsk som journalist och hade arbetat cirka ett år på SVTs nyhetsprogram Rapport. Hon var ambitiös och ville utmärka sig på TV-redaktionen. På onsdagen veckan innan hon försvann, sa hon till en kollega att ”öronen kommer att ramla av när ni får höra vad jag har på band”. Enligt uppgifter i Dagens Nyheter ska Cats ha sagt att hon arbetade på något stort som hon räknade med att få Stora Journalistpriset för.

Ingemar Odlander, före detta chef för Rapport, förnekade dock att hon skulle ha arbetat med något ”stort” uppdrag. Det gjorde även författaren Lasse Strömstedt, som levde tillsammans med Cats Falck till någon månad före försvinnandet.
-Vi hade ett stort förtroende för varandra och pratade mycket jobb. Men hon frågade mig aldrig något om Bofors eller vapen.
-Hon arbetade med en skattehistoria, konstaterade Ingemar Odlander. Det normala när man håller på med viktiga och känsliga grejer är att man håller redaktionsledningen något så när informerad. Vi gick igenom vad hon arbetade med när hon försvann, men det var inga känsliga grejer.

-Efter att polisen kommit för att underrätta mig om att Catherine (Cats) hade hittats död åkte vi till hennes lägenhet, berättade modern Ami Falck. Här stod märkligt nog alla lamporna på, liksom radion. Och massor av band låg kringslängda på golvet, som om någon letat igenom dem. Vi hade normalt aldrig radion och lamporna på om vi var ute, aldrig! Vidare hände märkliga saker på Cats arbetsplats. Polisen tyckte att det var högst besynnerligt att de, efter att ha tömt hennes skrivbordslådor på Sveriges Radio, hittade nya papper i dem när de kom tillbaka en andra gång.

Cats hade dessutom kvitterat ut en bandspelare och sex band på jobbet. När hon och väninnan försvann, försvann också bandspelaren och hittades inte förrän två månader senare. Av de sex banden saknades då fyra.

Redan innan Cats Falck försvann hade det hänt konstiga saker. Hon hade kommit hem på torsdagen veckan innan försvinnandet och berättat att någon varit ute efter henne. Tre hotfulla män och en kvinna hade stått utanför hennes bostad, vilket Cats hade upplevt så obehagligt att hon bett taxichauffören vänta tills hon hunnit in genom porten. Det hade dessutom flera gånger varit folk utanför och lyssnat i brevinkastet.

-Hela kvartetten var enligt min chockerade dotter ena riktigt fula typer, vilket var mycket ovanligt, eftersom det här är ett lugnt område, berättade modern. Den enda Cats beskrev var kvinnan: punkare, 30 år gammal, med långt svart, stripigt hår och iklädd militärjacka. Rent utseendemässigt liknade hon den kvinna som stod och hängde över Cats bord när hon och Lena satt på restaurang Örns Hörn.

Vissa matgäster på Örns Hörn lämnade senare samma signalement på tre män och en kvinna. Sällskapet efterlystes av polisen, men identifierades aldrig.

Nästa avsnitt